Bestuurderskaart uitlezen

Alles wat je moet weten

Hoe lees ik een bestuurderskaart uit?

Sinds 1 mei 2006 moeten nieuwe voertuigen voorzien zijn van een digitale tachograaf. Het is voor vrachtwagens van 3,5 ton of meer verplicht om hierbij ook een bestuurderskaart in te voeren, die door het bedrijf uitgelezen kan worden. Het bedrijf kan dit op allerlei manieren doen: dit kan handmatig -tegelijk met het uitlezen van de tachograaf- of met een aparte kaartlezer of downloadapparaat. Ook is het mogelijk om de bestuurderskaart uit te lezen met behulp van specifieke remote downloadoplossingen.

Wanneer moet de bestuurderskaart uitgelezen worden?

Een bestuurderskaart moet eenmaal in de 28 dagen uitgelezen worden en een digitale tachograaf moet eenmaal per 90 dagen uitgelezen worden (voor de zogenaamde massabestanden).

Wat doet een bestuurderskaart?

Wanneer een bus of vrachtwagen beschikt over een digitale tachograaf dan heeft de chauffeur een bestuurderskaart nodig. Deze registreert de datum en tijd waarop de kaart is gebruikt (en ook door welk voertuig). Daarnaast worden alle activiteiten geregistreerd zoals rijden, arbeid en rusten en ook belangrijke gebeurtenissen van de tachograaf.

Hoe kun je de uitgelezen gegevens bekijken?

De uitgelezen gegevens kunnen bekeken worden met een speciaal analyseprogramma waarin alle activiteiten en gebeurtenissen zichtbaar zijn en in heldere rapporten weer te geven, zoals VDO Fleet. Ook kunnen alle activiteiten geprint worden, maar dat vergt wel wat meer tijd en bovendien kunnen de prints wat complex overkomen.

Bestuurderskaart uitlezen

Is een bestuurderskaart verplicht?

Wie een voertuig met een tachograaf bestuurt is verplicht om een bestuurderskaart te gebruiken. Iedere bestuurderskaart is persoonsgebonden en mag dus ook niet door anderen gebruikt worden. Elke bestuurder kan slechts één bestuurderskaart hebben. De kaart wordt verstrekt door het KIWA en is vijf jaar geldig.

Zijn er ook tijdelijke bestuurderskaarten?

Ben je werkzaam bij een Nederlands bedrijf maar afkomstig uit een niet EU-land? Ook dan ben je verplicht om een bestuurderskaart te hebben. Hiervoor kun je een tijdelijke bestuurderskaart aanvragen. Deze wordt door het KIWA verstrekt en is maximaal 185 dagen geldig.

AL ONZE BLOGS