De noodzaak van tachograafdata-analyse

Vergeet ook niet om tachograafdata op te slaan

Noodzaak van tachograafdata-analyse

WAAROM IS HET NOODZAKELIJK OM TACHOGRAAFDATA OP TE SLAAN?

In de wereld van transport en logistiek is het van groot belang om te voldoen aan alle wetten met betrekking tot tachograafdata. Deze gegevens moeten volgens de Nederlandse wetgeving twee jaar lang worden bewaard, terwijl in België zelfs een termijn van zeven jaar geldt. Ook geldt er een verplichting tot regelmatige downloads. Dit komt neer op het volgende: Een chauffeur dient elke 28 dagen zijn data van de bestuurderskaart te downloaden en te archiveren. Voertuigdata dient elke 90 dagen uit de tachograaf te worden gehaald en gearchiveerd.

Analysepakketten zoals VDO Fleet spelen hierin een belangrijke rol door transportbedrijven eraan te herinneren wanneer die downloads gedaan moeten worden. VDO biedt een scala aan tools voor zowel handmatige als automatische downloads. Met automatische downloads hoef je je nooit meer zorgen te maken of ze wel op tijd worden uitgevoerd. Dat scheelt een hoop werk en zorgen.

Ik wil de oplossing aanschaffen

Digitale tachograaf VDO Fleet

DE NOODZAAK VAN TACHOGRAAFDATA-ANALYSE

Als je tachograafdata is gedownload en opgeslagen, ben je er nog niet. Het is essentieel om de verzamelde gegevens ook te analyseren. Zo zie je namelijk of er sprake is van onjuist tachograafgebruik of herhaalde overschrijding van rij- en rusttijden. En dat moet je zien te voorkomen, omdat het kan leiden tot forse boetes.

VDO Fleet onderscheidt zich door duidelijke overzichten en rapporten die alle mogelijke risico’s voor je in kaart brengen. Hiermee kun je ook je chauffeurs meer bewust maken en hen aanmoedigen om hun tachograaf nog beter te gebruiken. Daarmee vermijd je zoveel mogelijk boeterisico's bij controles  . Bedenk daarbij dat alleen al het ontbreken van slechts één dag aan tachograafdata een boete van € 4.400,- kan betekenen (peildatum oktober 2023) per voertuig/chauffeur per dag. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

VERMIJD HET VERLIES VAN TACHOGRAAFDATA!

Een ander essentieel aspect bij het beheer van tachograafdata is om ervoor te zorgen dat de data compleet is en blijft. Daarom is het bijvoorbeeld ook belangrijk om een back-up te maken van de tachograaf-massabestanden voordat een voertuig wordt afgeleverd bij de werkplaats voor de installatie van de nieuwste slimme tachograaf. Deze back-up kan eenvoudig worden gemaakt met behulp van de VDO Smart Downloadkey.
Daarnaast zijn werkplaatsen wettelijk verplicht om de laatste 90 dagen aan gegevens te bewaren en indien nodig te verstrekken.

Lees al onze blogs