De 2e generatie slimme tachograaf

Verplicht vanaf 21 augustus 2023

De 2e generatie slimme tachograaf

Voertuigen die per 21 augustus 2023 nieuw op kenteken worden gezet moeten worden uitgerust met een slimme tachograaf van de tweede generatie. Voor VDO is dit de DTCO 4.1. In deze blog lees je meer achtergronden over deze nieuwe versie en kun je zien wat je nog meer kunt verwachten in de toekomst.

De onlangs geïntroduceerde tweede generatie slimme tachograaf voldoet aan alle wettelijke eisen, inclusief de positie-authenticatie van OSNMA. Momenteel wordt deze authenticatie echter alleen nog toegepast in het openbare/testgedeelte van het Galileo OSNMA-systeem, omdat het nog niet officieel is goedgekeurd door de EUSPA (European Union Agency for the Space Program). Het is al bekend dat de goedkeuring later zal plaatsvinden dan de datum waarop de overgang naar de nieuwe tachograaf ingaat. Totdat het Galileo OSNMA-systeem officieel wordt goedgekeurd, zal de DTCO 4.1 tachograaf daarom worden uitgerust met firmware die geen OSNMA-authenticatie heeft. Alle tachografen van verschillende merken die dezelfde softwarefunctionaliteit hebben, worden door de EU aangeduid als 'transitietachografen'. Zodra de OSNMA-authenticatie wordt goedgekeurd, zullen de tachografen deze functie kunnen ondersteunen.

Merkt de bestuurder hier iets van?

Volgens de EU-regels mag de bestuurder geen merkbare veranderingen ervaren. Zodra het Galileo OSNMA-systeem definitief wordt goedgekeurd, mag dit niet leiden tot fouten in de werking van de tachograaf of foutmeldingen voor de bestuurder. Voertuigen die al zijn geleverd, hoeven tussentijds niet te worden bijgewerkt. Echter, voertuigen die na de goedkeuring van Galileo OSNMA worden geregistreerd, moeten wel worden uitgerust met de juiste tachograaffirmware (er is een overgangsperiode van toepassing). Op het moment van het schrijven van dit artikel moet de EU nog beslissen of transitietachografen een verplichte update moeten krijgen om OSNMA te kunnen ondersteunen.

Slimme tachograaf: alle data die je moet weten!

Na 21 augustus 2023 komen er nog meer belangrijke data voor de 2e generatie slimme tachograaf. Bekijk onze tijdlijn en zet de data vast in jouw agenda!